vandaag is het nog redelijk lekker te noemen met zo 20-25 gr, in het noorden iets lager met zo 18-19 gr. er is nog kans op een bui.
na vandaag, blijft het eerst even droog, maar volgt vanuit het Zuiden extreem warme lucht, hier over ook al eerder overgeschreven dat dit een mogelijkheid was begin juli. na even eruit geweest te zijn, is het weer vol op terug in de weerkaarten, en helaas liggen bijna alle modellen op een lijn voor extreme hitte, hier onder 4 willekeurige modellen met vergelijkbare waardes.
Een Azoren hogedrukgebied met een uitloper dwars over west Europa, naar centraal Europa kantelt met zijn as en vult de uitloper over centraal Europa op, waarna een rug van hogedruk te zien is, van de Azoren over de Britse eilanden naar Denemarken/Scandinavië. in onze omgeving bouwt zich gedurende zondag boven frakrijk in de hitte een thermisch laag, welke daarna geleidelijk in Noordelijke richtingen koerst. dit lagedrukgebied komt Dinsdag in onze omgeving aan met de heetste lucht, waarna dinsdagavond en woensdag overdag in de laag zich een thermische vore ontwikkeld, hierop kunnen dan in de loop van Woensdag en Donderdag potentieel zware onweersbuien op ontstaan.
DE ONZEKERHEDEN OP EEN RIJ EN DE MOGELIJKE OPTIES:
gezien de extreme hitte sowieso onze kant op komt, zijn er nog wel timingsverschillen te zien in de weermodellen.
Er is een kans dat de maximum tempratuur niet hoger uitkomt dan 35 gr, en in het noorden niet hoger als 33 gr, wel natuurlijk als deze extreem warme lucht in de nachtelijke uren passeert. eerder lieten de modellen al vrij vlot het koufront met veel bombari door komen op die woensdag. dit is nu verschoven, en zo zal er komende dagen wat details betreft ook nog wel het een en ander veranderen. wat onweerskansen betreft blijft het afwachten.
het Zuiden en oosten mogen sowieso deze hitte gaan verwachten en zich erop voorbereiden. het Noorden, ook in onderstaande tempkaarten te zien, is het de vraag hoever deze hitte noordelijk komt. er is een kans dat door zeewind, op glijding plaats vind, en er een zeewindfront ontstaat als de koelere lucht botst op de warme lucht, waardoor de lucht verticaal gedwongen wordt te stijgen, en wordt op getild, en door het stijgen en dalen van de lucht warm en koud, er een front op ontstaat en ook voor onweersbuien kan zorgen. kort gezegt nog veel details verschillen voor volgende week.
van dit laatste gaan wij voorlopig niet uit, een zeewind front is vrij uniek en komt bijna nooit voor bij ons.
update volgt




Reactie plaatsen
Reacties