wat is een Spaanse Pluim

ned; Spaanse pluim

Droge en hete luchtmassa’s worden vanaf het Spaanse Plateau (700-800 hPa) met een stevige zuidelijke hoogtestroming op transport gezet naar onze omgeving. Dit is dus een goed gemengde laag en wordt daardoor ook wel EML, Elevated Mixed Layer, genoemd. Deze lucht glijdt in feite over een vochtig warme luchtmassa in de onderste luchtlagen heen, waardoor zich onderin grote hoeveelheden CAPE kunnen ontwikkelen (het verticale profiel van temperatuur en vocht wordt ook wel ‘loaded-gun’ genoemd). De EML wordt nl. van de vochtig warme grenslaag gescheiden door een inversie/stabiele laag. Dit is ook een situatie met potentiële instabiliteit: optilling over een diepe atmosferische kolom zorgt voor droogadiabatische afkoeling bovenin en onderin al snel voor natadiabatische afkoeling, met destabilisering tot gevolg.
Door land-zee contrasten kunnen boven bv. Frankrijk dan zones met convergentie ontstaan, waardoor de vochtige lucht uit de grenslaag regionaal in staat is om z’n CAPE om te zetten in convectieve bewegingsenergie tijdens de vorming van zware onweersbuien op uitgebreide schaal  (zie ook MCS).

De positie van het sturende lagedrukgebied is belangrijk, indien het via Engeland doorschuift naar de Golf van Biskaje krijg je een “authentieke spanish-plume” .

De “spanish plume” is verantwoordelijk voor de hoogst mogelijke temperaturen in  Nederland ( > 35 °C)