Maandverwachting

Maart

Maart : is zonnig en rustig van start gegaan, maar dit blijft niet zo. Het eerste weekend van maart, zal een Noord-stroming voor een lange tijd de dienst uit gaan maken. Hierbij komt een flinke kou offensief inbeweging vanaf de Noordpool, welke zich ver zuidwaarts weet uit te breiden. Dit merken wij vanaf maandag 6 maart al met Sneeuwval of winterse buien, en temperaturen die niet hoger komen als 3 a 5 gr, en later zelfs in het Noorden en oosten nog wat lager.

als er veel zon aanwezig is, kan het kwik hier winst uitboeken door een sterke dagelijkse gang, en is een regionale 7 gr niet uitgesloten.

Deze trend lijkt stevig in het zadel te komen, en lijkt tot minstens half maart stand te houden. Tot half maart verwachten we dan ook een te koud weertype voor het jaargetijd, met de 1e fase zelfs een winters karakter. En nemen zelfs sneeuwdek kansen fors toe. De echte kou lijkt zicht af te spelen tussen pakweg 5 en 12 Maart, met dan ook de grootste winter en sneeuwkansen.

Gaan we kijken naar 2e helft maart, dan lijkt er een geleidelijk einde aan het winterse weer te komen, en dienen zich voorzichtig !! lenteachtige temperaturen aan, welke voor een aangenamer weertype moeten gaan zorgen. het lijkt echter wel wisselvallig te blijven, als de wind meer de Zuidwest hoek op zoekt, al staat een deel nog op losse schroeven. De kans op een veel te koude maart, is aan de hand van de laatste weerkaarten zo 85%, en zo 15% laat voor de 2e fase van maart een ander weertype toe. Het blijft hierbij in bij de gevallen sterk wisselvallig. 

2 Maart 2023 19:20u